concept-denken.nl

Conceptdenken voor de Mediatechnoloog in vijf stappen

Visual
photo credit: Florin Gorgan via photopin cc
Visual
photo credit: Matthew Stewart | Photographer via photopin cc
Visual
photo credit: kalidoskopika via photopin cc
Visual
photo credit: andywon via photopin cc
Visual
photo credit: juhansonin via photopin cc
Visual
photo credit: Pink Sherbet Photography via photopin cc
Visual
photo credit: zeze57 via photopin cc

Denken Bijbehorende links Bijbehorende literatuur

Denken is een adaptieve hersenactiviteit, waarmee een organisme probeert een manier te vinden om een doel te bereiken, vóór de doelgerichte activiteit begint of afgerond is en waarbij de methode nog niet vastligt. De oplossing mag dus niet in het organisme verankerd zijn (hetzij door erfelijkheid, hetzij door routine) en mag al evenmin eerder aangeleerd of geritualiseerd zijn.

De grootste vijand van denken is ingewikkeldheid, want die leidt tot verwarring. Als het denken helder en eenvoudig verloopt, wordt het een activiteit die plezierig is om te beoefenen en doeltreffend in haar uitvoering.

De volgende fragmenten over denken komen uit 'De ijzeren wil', een boek van Bas Haring (dr. in de kunstmatige intelligentie, filosoof en tevens hoofddocent mediatechnologie aan het Liacs in Leiden!):

Denken is een activiteit: je doet het. Je denkt aan de vakantie, of je bedenkt de oplossing van een raadsel. Maar het kan ook iets passiefs betekenen. Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat Aalst in Nederland ligt, of Zwijndrecht in België. Dan betekent denken meer zoets als 'weten' of 'geloven'. En dat zijn geen activiteiten. Je kan aan één stuk door weten zonder moe te worden: ik weet altijd dat ik van vis hou, en dat kost me geen moeite. Maar je kunt niet aan één stuk door denken. Als ik altijd aan vis zou moeten denken zou ik doodop worden.
(...)
Denken is een soort van gesprek met jezelf zonder de woorden uit te spreken. (...) Maar toch zit het iets ingewikkelder: je kunt namelijk ook denken zonder woorden te gebruiken. Wanneer ik een potje schaak speel praat ik niet stilletjes in mezelf. In plaats daarvan beweeg ik in mijn hoofd de stukken.