concept-denken.nl

Conceptdenken voor de Mediatechnoloog in vijf stappen

Visual
photo credit: Florin Gorgan via photopin cc
Visual
photo credit: Matthew Stewart | Photographer via photopin cc
Visual
photo credit: kalidoskopika via photopin cc
Visual
photo credit: andywon via photopin cc
Visual
photo credit: juhansonin via photopin cc
Visual
photo credit: Pink Sherbet Photography via photopin cc
Visual
photo credit: zeze57 via photopin cc

Concept-denken.nl

Conceptdenken is een veelomvattend en complex onderwerp. Woorden als conceptontwikkeling, brainstormen, trendwatching en moodboards geven vaak vage omschrijvingen van gebieden die allen met conceptdenken te maken hebben. Toch is vaak niet duidelijk wat het gehele plaatje nu inhoudt.

Doel- en probleemstelling

Conceptdenken is een vaardigheid welke binnen het vakgebied van de Mediatechnoloog steeds belangrijker wordt. Het bewust zijn van denkprocessen en de manier waarop ideeën ontstaan, het op tijd ontdekken van trends en bewegingen in diverse markten en het spotten van kansen door middel van het volgen van maatschappelijke ontwikkelingen zijn zodoende zeer interessante en kansrijke kennisgebieden.

In dit kader ben ik samen met dhr. Paul Go, docent vormgeving & interactie bij de opleiding Mediatechnologie, tot de volgende probleemstelling gekomen:

Is het mogelijk om een complex onderwerp als conceptdenken d.m.v. een opsomming van relevante onderdelen en de werking daarvan zo bij elkaar te krijgen dat een eerste acceptatie van het belang van conceptdenken bij studenten Mediatechnologie zal voltrekken.

Aan de hand van het boekje 'Concept-denken, een schetsboek', van Gerard en Koert Broekman, heb ik middels een literatuuronderzoek geprobeerd conceptdenken in vijf stappen te beschrijven. Deze website bevat een aangepast versie van het onderzoek 'Conceptdenken (conceptdenken voor de Mediatechnoloog in vijf stappen)' (550 KB). Om dit bestand te kunnen lezen heeft u een pdf reader nodig.

Enjoy!

Ing. John Beitler